11 Şubat 2010 Perşembe

Kocaelispor tarihinden hatırlatmalar


Bu sütunların amacı, kent gündemindeki önemli konuları değerlendirmek, bu konularla ilgili olarak Kocaeli halkını olabildiğince bilgilendirmektir. Bana göre, Kocaeli kentinin gündeminde, bu süreçteki en önemli konu, Kocaelispor Kulübünün halidir.
Futbolda şampiyonluk vardır. Futbolda küme düşmek vardır. Küme düşmek, dünyanın sonu değildir. Bir dönem dünyanın en güçlü en başarılı kulüplerinden olan İngilteredeki Leeds United takımı da şimdi 3ncü Ligde oynuyor.
Ne yapalım, Kocaelispor da 3ncü Ligde oynayabilir.
Sorun, bu kadar onursuz biçimde, bu kadar göz göre göre küme düşüyor olmaktır. Sorun, bu kentin seçtiği, güvendiği, bu kenti emanet ettiği insanların, bu kentin kulübünün ipini çekmiş olmalarıdır. Bitsin, kapansın.. Biz yeni Kocaelispor kurarız anlayışıdır. Kocaelispor ile Gebzespor'u aynı kefeye koyacak kadar bu kenti ve camiayı küçümsemiş olmalarıdır.
Kocaelispor'u bilerek, isteyerek batırdılar. Ankara'da Melih Gökçek örneği var. Ama, önce Ankaraspor'u kurdu. Baktı, olmuyor. Ankara'nın en büyük kulübünü kafasına taktı. Ankaragücü'nü oğlu için resmen satın aldı.
Melih Gökçek, birkaç yıl içinde başına oğlunu koyduğu Ankaragücü'nü dünyanın sayılı takımlarından biri haline getirmek istiyor. Adamın ruhu var. Hırsı var, iddiası var.
Kocaelispor'un başına Başkan Karaosmanoğlu'nun oğullarından biri geçebilirdi. En güvendiği bürokratlardan biri geçebilirdi.
Başkan öyle yapmadı. Manevi oğullarını takımın başına getirtti. Onları paraya boğdu. Kent Konut'tan, İzaydaş'tan milyonlarca TL para akıttı. Ama bu paraların kuruşunu takip etmedi. Kocaelispor'a başkan olanlar, yönetici olanlar zenginleşti, kulüp batırıldı.
Bunu Başkan yaptı. Başkan'ın adamları yaptı. AKP zirvesinde bu politika benimsendi ve uygulandı. Amaç belliydi: Batsın bu Kocaelispor, yok olsun bu Kocaelispor.
Hiç kimse, Başkandan Belediyenin parasını Kocaelispor'a vermesini istemedi. Başkan, Ben cebimden veririm. Ama Belediyenin kuruşunu profesyonel futbola vermem diyor. Asil bir duruş, onurlu bir davranıştır.
Böyle diyor ama, geçmiş yönetimlere parayı akıttı. Belediye şirketlerinin parasını akıttı. Üstelik, hesabını sormadı. Bir kupayı İzmir'den İzmit'e taşımanın coşkusu ona yetti.
Türkiye'nin en büyük, en güçlü, devlete en çok vergi ödeyen kenti Kocaeli'nin adını taşıyan futbol takımı, sürünüyor. Hala umutlu olanlar, umutlarını yitirmeyenler var. Ama bence bu takım küme düştü.
Kocaelispor bu sezon Buca ile, Gaziantep Belediye, Erciyes ile oynuyor.
Gelecek sezon, Körfez Belediye, Gebzespor, Beykoz, Zeytinburnu, Tavşanlı Linyit ile oynayacak.
Sonraki sezon Gölcükspor'un, Çengelköy'ün, Anadolu Üsküdar'ın rakibi olacak.
Hedef, bir sonraki sezonda da Kocaeli Amatör Kümesinde, Eski Stad'ta Büyükşehir Belediye-Kocaelispor derbisidir. Bu da yetmezse, Kocaelispor amatör kümede de alt kategoriye indirilip, Balabanspor, Maşukiyespor, Bağdatspor, Kandıra G.B.nin rakibi olabilir.
Bilmedikleri bir şey var. Bu takımın bu hallere düşmesi, onları hiç üzmüyor, etkilemiyor. Ama bu kentte binlerce insan, Kocaelispor'un düştüğü utanç verici durumdan çok büyük ıstırap çekiyor. Ben evde, kendi küçük oğlumdan biliyorum. Takım her hafta yenildikçe, kimyası bozuluyor. Elinde kalem kağıt hala bana posta koyuyor, Bütün maçları kazanırız, kümede kalırız diye kendisini kandırıyor.

Kocaelispor'un ruhunu hiç bilmeyen, Kocaelisporluların duygularını önemsemeyen ve anlamayan, şimdi takımın hali iyice perişanlık olunca, "Biz yapmadık Sirmen yaptı" diyerek kendilerini sıyırmaya çalışanlara, bu kulübün tarihinden bazı hatırlatmalar yapmak isterim.
Yıl 1989.. Sefa Sirmen ilk kez İzmit Belediye Başkanı olmuş. O dönemde, bırakın Kocaeli Büyükşehir Belediyesini, İzmit Büyükşehir Belediyesi yok.
Kocaelispor takımı perişan halde, Sahipsiz. İzmit Belediyesi personel maaşlarını ödeyemiyor. Kulübe nasıl destek verecek. 1989-90 sezonunda Kocaelispor, aynı bugünkü gibi 2nci Ligten 3ncü Lige düşüyordu. Son iki maçta, en az 3 puan almak gerekiyordu.
Sondan bir önceki maç, Kasımpaşa ile İstanbul'daydı. O zamanlar Kasımpaşa'nın hami babası Başbakan değil. Bizim maçı mutlaka kazanmamız lazım. Sefa Sirmen, bir hafta işi gücü bıraktı. Bir futbol maçını kazanmak için saha dışında ne yapmak gerekiyorsa yaptı. Kocaelispor, İstanbul'daki Kasımpaşa maçını son dakika golüyle kazandı. Son maç, İzmit'te Kartal ileydi. Berabere kalmamız lazımdı. Kartal takımı İsmetpaşa Stadında tünelden çıkarken, o dönemde Kocaelispor'u karşılıksız seven gerçek taraftarlar gözdağı verdiler. Hiç unutmam o maçı. Kartal'da Ergün diye bir futbolcu vardı. Daha sonra Kocaelispor transfer etmişti. O Ergün, bizim takımı dağıttı. Ama gol atmaya cesaret edemedi. Maç 0-0 bitti, Kocaelispor 2nci Ligde kaldı. 39 puan, ligde kalmaya yetmişti.
Sonra Sirmen, takımın bütün sorumluluğunu üstlendi.
1990-91 sezonunda Kocaelispor 73 puanla 2 nci Ligte 2nci oldu.
1991-92 sezonunda 83 puan topladık. Daha ligin ilk yarısı biterken, neredeyse şampiyonluğumuzu ilan etmiştik. Kocaelispor, 1 nci Lige çıkmıştı.
O sezon, 3 yabancı transfer edildi: Ömeroviç, Mirkoviç, Kuzmanovski. Kocaelispor 1 nci Lig'de fırtına gibi esti. Ligin ilk yarısını lider bitirdi. O yıl UEFA kupasına gitti.
Bugün Süper Lig maçlarının hangisini izlerseniz izleyin. Her takımda, büyük kulüplerde, yolu bir dönem Kocaelispor'dan geçmiş futbolcular, teknik adamlar görürsünüz.
Bu takım, Türkiye'nin büyüklerine kök söktürdü. Portekiz'in Sporting Lizbon takımını, Rusya'nın Lokomotiv Moskova takımını İsmetpaşa Stadına getirdi.
Şimdi, Bozüyük, Beykoz, Tavşanlı Linyit, Gebzespor ile oynamaya doğru gidiyor.
Sirmen'le bu takım 2 kez Türkiye Kupası kazandı. Sirmen bıraktığında, taş patlasın 5 milyon TL borç vardı. Karşılığında zaferler vardı, onur vardı, bu kentin namusu, gururu, prestiji vardı.
Şimdikiler düşsün diyorlar. Sürünsün diyorlar. Yerine Gebzespor'u koyarız, başına dini bütün bir antrenör getirir, dualarımızla Kocaelispor'u tekrar çıkartırız diyorlar.
Bu kent onları seçti. Ama onlar, bu kenti hiç anlamadı. Kendilerinden yana olmayanları yok etmeyi, siyasi misyon olarak gördüler. Kocaelispor'u da yok etmeye çalışıyorlar.
Bitmeyeceğiz, tükenmeyeceğiz. Kocaelispor 2 nci Amatör Kümeye de düşse, Kocaelisporlu kalacağız. Ve ben, bu sütunlarda Kocaelispor'a gönül vermiş, içinde Kocaelispor sevgisi taşıyanların her zaman sözcüsü, isyanlarını ifade eden kalemi olmaya devam edeceğim.

İsmet ÇİĞİT
Özgür Kocaeli Gazetesi

2 yorum:

umit dedi ki...

ADAMSIN İSMET ÇİĞİT,
ama bu yazıyı okuyup ta ibret alacak yönetici bide mevcut değil yapacak birşey yok,

Dobrowski dedi ki...

bence anlıyorlardır da işlerine gelmiyor işte. harbiden adam ismet çiğit