9 Haziran 2008 Pazartesi

Yeşil... Siyah... En Büyük... Körfez...

1992-93 sezonunun ilk yarısını lider tamamlayan Kocaelispor, önceki ve sonraki "Anadolu Efsaneleri" gibi şampiyonluğa ulaşabilecek ritmi ve ruhu yakalamıştı. Takımın maddi yönden güçlü olması da önemli bir avantajdı. Ama başta Bülent Uygun olmak üzere, İstanbul takımları tarafından aklı çelinen futbolcuların motivasyonlarını kaybetmeleri, bu rüyanın gerçekleşmesine mani oldu. Takım belki lig şampiyonu olamadı ama sonraki yıllarda kazandığı iki kupa şampiyonluğu ve İstanbul'un üç büyük takımı karşısında aldığı sürpriz galibiyetlerle hafızalara ve gönüllere kazındı.

Binlerce cana mal olan 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi sonrası Kocaeli, yalnızca dıştan görünebilen hasarlardan değil, gittikçe ağırlaşan psikolojik ve maddi travmalardan da muzdaripti. Kocaelispor, bu zor dönemde dahi ligde tutunmayı başarıyordu. Bu direnişteki en büyük pay, maddi manevi hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan, kente gönül borcunu bu şekilde ödeyen bazı futbolcularındı. Bazılarıysa ardına bile bakmadan kaçmıştı kentten. Direniş çok uzun sürmedi; Kocaelispor 2002-2003 sezonu sonunda küme düştü. Körfez'in bir alt kümedeki sürgünü tam beş sezon sürecekti.

Tarih: 11 Mayıs 2008
Yer: İzmir Alsancak Stadı

Kocaelispor, sezonun gol kralı Taner Gülleri'nin attığı golle deplasmanda Altay'ı 1-0 yendi. Bu galibiyet Kocaelispor'un Bank Asya 1. Lig Şampiyonu olduğu ve gelecek sezon Süper Lig'de mücadele edeceği anlamına geliyordu. Üç büyüklerin en sevmediği deplasmanlardan biri yeniden fikstürlerde boy gösterecekti.

Tarih: 11 Mayıs 1980
Yer: İzmit İsmet Paşa Stadı
"İçinden tren geçen şehir" İzmit'in her yanı yeşil-siyah bayraklarla bezenmiş. Çünkü bugün Kocaelispor ikinci ligdeki son maçına çıkıyor. En yakın rakibine dokuz puan fark yapan takım, üç hafta önceden garantilemiş şampiyonluğunu; Sarıyer maçında da turunu atmış bile... Üstelik, Federasyonun verdiği saha kapatma; hatta hükmen mağlubiyet cezalarına rağmen... Bu yüzden, yeşil-siyahlıların Vefa ile oynayacağı bu son maç yalnızca bir formalite. Öyle ki Vefa maça "Kocaelispor'a 1. Lig'de başarılar dileriz." döviziyle çıkıyor.
Şampiyonluğu garanti Kocaelispor'un aklı seneye top koşturacağı 1. Lig'de anlaşılan. Çünkü ne gol atmaya niyetleri var ne de galip gelmeye. Seyirci devreye giriyor hemen. Islıklarla takımı kışkırtıyorlar; plan işe yarıyor. İkinci yarı oyuna giren Mustafa'nın 75'inci, Ceyhun'un 89'uncu dakikada attığı gollerle takım, 2. Lig'e galibiyetle veda ediyor. Bu unutulmaz tabloda yer alan futbolcular ise kaleci Baha, Zeki, Kâmil, Kaptan Mahir Danabay, Gürbey, Nuri, Ahmet, Kâmuran, Orhan, Baturman, Mustafa, Ceyhun ve bugünün popüler teknik adamı Güvenç Kurtar...

YAZI: EGE GÖRGÜN


Hergün bir dergide çıkmadığımızdan hemen görgüsüzlük yapar koyarım.. Bu ayki esquire de çıkmış yazı:
http://www.esquire.com.tr/oku2,54@600.html

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu yazının yalnızca 5'te biri. Devamını okumak için dergiyi almak, ya da kısa bir süre bekleyip yazının tamamını Berezilya.com'dan okumak gerekiyorr.

Dobrowski dedi ki...

bilgi için teşekkürler. 2-3 sayfa yer alıyor dergide diye duymuştum bu kadar yazının nesi o kadar sayfa kaplar diye düşünüp duruyordum. Gözüme uyku girmedi desem inanır mısın isimsiz. Alalım bakalım dergiye.. Devamınıda yazalım